BIO

De toekomst van de jazz is opgestaan” – Jazzism

Teus Nobel is one of those once-in-a-generation guys that bring it ALL to the table” – Christian Scott

Als trompettist van de Rotterdam Ska Jazz Foundation tourde Teus Nobel al tijdens zijn conservatoriumjaren door heel Europa. Ze maakten hun opwachting op vele festivals in o.a. Duitsland, Italie, Tjechie, Polen, Kroatie en Rusland en oogstten veel lof met hun album “Motif Loco” (2007).

De in Nederland woonachtige producer Simon Sixtsmith voegde Teus in 2010 met een prominente rol toe aan het studio project Black Gold 360. Het freeware album ‘LM6iX’ reeg een waslijst lovende internationale reviews aan elkaar en werd inmiddels al ruim 400.000 keer wereldwijd gedownload. In 2014 voegden ze daar nog een album aan toe, met de cryptische titel ’20 Country Love Songs’; een samenwerking met de in Amerika woonachtige Japanse producer Fumihito Sugawara.

In 2012 bracht Teus zijn eerste solo-album FLOW uit. Dit album oogstte veel lof bij o.a. Het Parool (‘Fris en eigenzinnig kwintet’), Jazzism (‘Interessante nieuwe groep!’) en BN De Stem (‘Een partij fusion om U tegen te zeggen’).
Radio 6 riep Teus vlak na de release uit als ‘Soul & Jazz Talent’ en de single ‘Shifitng Expectations’ stond een week op #1 in de iTunes Jazzcharts. Het Parool stelde na een concert in de North Sea Jazz Club (Amsterdam) in 2014 dat ‘Nobel soms doet denken aan Christian Scott, met zijn klare, heldere noten van grote intensiteit’.

Nadat Teus in 2013 in de Amsterdamse Badcuyp op het podium sprong om ‘Another Day’ te spelen met voormalig Buckshot LeFonque-zanger Frank McComb (US), bekroonden Frank’s woorden ‘From now on, you’re with ME…’ een samenwerking met deze Amerikaanse soul legende, resulterend in concerten in Nederland en Litouwen en een rol op Frank’s nieuwe album ‘Another Love Story’.

Eind 2014 bracht Teus Nobel zijn 2e solo-album “LEGACY” uit. Met een volledig gerenoveerde band, bestaande uit Jerome Hol (gitaar), Timothy Banchet (piano), Jeroen Vierdag (contrabas) en Jasper van Hulten (drums), eert Teus op “LEGACY” zijn grootste trompethelden met voor elk van hen een op hun lijf geschreven compositie. Ook trombonist Ilja Reijngoud en saxofonist Ben van den Dungen maken hierop als gastsolist hun opwachting. Wederom een lijst aan lovende recensies in o.a. NRC, Volkskrant, Jazzism en het Parool; naast opwachtingen in tv-programma’s ‘Vrije Geluiden’ en ‘De Wereld Draait Door’. Ook won Teus in 2015 de Laren Jazz Award.

In 2016 werd het album “SOCIAL MUSIC” gereleased met een concert op het gerenommeerde North Sea Jazz Festival. Dit album werd geboren uit een samenwerking tussen Teus Nobel en producer/componist/muzikale duizendpoot Merlijn Verboom. Het album valt het best te beschrijven als dirty electronic jazz en ademt invloeden van Flying Lotus, Moondog en de Bitches Brew periode van trompetlegende Miles Davis. Rory Ronde (gitaar/bass), Alexander van Popta (keyboards) en Tuur Moens (drums) completeren het kwintet. Als tegenhanger van al dit electronische geweld is gekozen voor akoestische zwaargewichten Joris Roelofs (basklarinet), Yannick Hiwat (viool) en Bram van Sambeek (fagot).

In augustus 2018 speelde Teus als gastsolist bij het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw in een uitverkocht Concertgebouw te Amsterdam. Samen met saxofonist Yuri Honing vertolkte Teus Nobel het muzikale erfgoed van jazzlegende Miles Davis in “A Tribute To Miles”.

Album nummer 4 zal in februari 2019 uitkomen, genaamd “Journey Of Man”. Voor het eerst een (akoestische) kwartet-bezetting, met Alexander van Popta (piano), Jeroen Vierdag (bas) en Tuur Moens (drums). In de twee jaren voorafgaand aan de albumopnames volgde Teus, exact 10 jaar na het afronden van zijn conservatorium bachelor, alsnog een masterstudie bij Nederlandse jazz legende Jarmo Hoogendijk, waarin het artistiek onderzoek gericht was op het muzikale erfgoed van trompettist Woody Shaw. De verworven muzikale vrijheden, zowel melodisch als harmonisch, hebben bijgedragen aan de bandnaam van dit project: Teus Nobel | Liberty Group.

Daarnaast is Teus sinds september 2010 werkzaam als solo-trompettist bij het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Dit orkest professionele musici maakte 15 jaar geleden de switch naar jazz- en pop repertoire en is naast het gerenommeerde Metropole Orkest het enige fulltime orkest dat volledig zich richt op de ‘lichte muziek’.

Gewerkt met:

JAZZ

o.a. Jef Neve, Ilja Reijngoud, Reinier Baas, Ben van Gelder, Joris Roelofs, Bart Wirtz, Hans Dulfer, Candy Dulfer, Monsieur Dubois, Rotterdam Ska Jazz Foundation, Wicked Jazz Sounds, Sven Hammond Soul, Victor Dey Jr., Bernard Ayisa, Maria Mendes, Vincent Houdijk, Rogier Telderman

BIGBANDS / ORCHESTRA’S

o.a. Jazzorchestra Of The Concertgebouw, Marutyri, New Rotterdam Jazz Orchestra, Millenium Jazz Orchestra,  Kyteman Orchestra, Konrad Kosseleck Bigband, Orkest Koninklijke Luchtmacht, Antwerp Philharmonic Orchestra (Night Of The Proms)

POP

o.a. Caro Emerald, Frazey Ford, Brandon Flowers, Milow, Seal, Qeaux Qeaux Joans, Frank McComb, Ntjam Rosie, Jacqueline Govaert, Suzanne Vega, Leona Philippo, Trijntje Oosterhuis, Lorren, Jim Bakkum, Ellen ten Damme, Steffen Morrison

THEATER / MUSICAL

Wicked, Saturday Night Fever, Grease, Fame, Footloose, Hairspray, Annie, Hello Dolly, Cabaret, Charley, La Cage Aux Folles, Assepoester, Marry Poppins, Pettycoat, Moeder Ik Wil Bij De Revue, The Producers

 

Discografie:

What A Difference A Day Makes – Unicef (2004)
Cheap Propaganda – Illicit (2006)
Motif Loco – Rotterdam Ska Jazz Foundation (2007)
LM6iX – Black Gold 360 (2010)
FLOW – Teus Nobel LMQ (2012)
No Man’s Land – Qeaux Qeaux Joans (2012)
The V’s – Simon Sixsmith (2013)
20 Country Love Songs – Black Gold 360 (2014)
Year Without Summer – Mark Lotterman (2014)
La Boheme – Marijn Brouwers (2014)
Legacy – Teus Nobel Quintet (2014)
One Hundred Years Of Grace – Fifty Dollar Band (2014)
Shades Of Blue – Lorren (2015)
Consumer Electronics – Alive! Modern Savior (2016)
Gonnie & Vriendjes – Ageeth de Haan (2016)
A Jazz Tribute To Abba – Judith Nijland (2016)
Vortex – Vinnie Vibes (2016)
Social Music – Teus Nobel / Merlijn Verboom (2016)
Universal Resonance – Mark de Jong & Latineo (2016)
Another Love Story – Frank McComb (US) (2016)
Spirit Control – Jef Neve (2017)
Dreamscape – Trifid (2018)
Breaking Cycles – Ntjam Rosie (2018)

TV-opwachtingen:

Raymann Is Laat w/ Caro Emerald (2009)
Opium TV w/ Teus Nobel Quintet (2012)
Vrije Geluiden w/ Teus Nobel Quintet
Koffietijd w/ Dennis Kroon (2015)
DWDD w/ Teus Nobel Quintet (2015)
DWDD w/ Harry Sacksioni (2015)
DWDD w/ Eric Vaarzon Morel (2015)
DWDD w/ A Day In Harlem (2015)
DWDD w/ Teus Nobel & Angelo Toorre (2015)
DWDD w/ Teus Nobel feat. FUSE (2015)
DWDD w/ Teus Nobel Quintet (2016)
DWDD w/ 1966 Music Special (2016)
[divider]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *